DOGAJANJE / pregled leta 2022 v GBJ

V letu 2022 smo v nekdanji samostanski cerkvi, velikem razstavišču in lapidariju Galerije Božidar Jakac pripravili osem občasnih razstav. Kot vsako leto smo ob kulturnem prazniku pripravili nov izbor del za postavitev v Grafičnem Kabinetu Bogdana Borčića, zbirko galerije pa je dopolnila obsežna donacija del Nandeta Vidmarja, ki je predstavljena na novi – že enajsti stalni razstavi v prostorih nekdanjega cistercijanskega samostana Kostanjevica na Krki. Pregled razstav si oglejte na povezavi.

Pestro programsko leto so spremljali obrazstavni dogodki. Zvrstilo se je petnajst medgeneracijskih ustvarjalnic, na katerih smo največji obisk zabeležili v mesecu avgustu, ko so le te potekale vsako soboto. Delavnice je vodila kustosinja pedagoginja Alja Fir, kot mentorice so se ji pridružile kiparka Paola Korošec, slikarki Mateja Kavčič in Andreja Schwenner ter študentka Ines Kozole. Pripravili smo tudi devet javnih vodstev po občasnih razstavah.

Med živahnim poletnim dogajanjem so izstopali koncerti, gledališke predstave in delavnice, ki smo jih v galeriji gostili v sklopu Festivala kulture Kostanjevica (FKK). V neobnovljenem delu zahodnega trakta smo v juniju in septembru gostili gledališko uprizoritev Levitan – Primer Vitomil Zupan v izvedbi Anton Podbevšek Teatra.

Med zimskimi in jesenskimi šolskimi počitnicami smo z otroki raziskovali delo umetnikov in teme predstavljene na stalnih in občasnih razstavah, med poletnimi počitnicami pa smo na počitniškem varstvu večino časa preživeli v Parku skulptur Forma viva. Sredi junija smo pripravili Družinski dan v galeriji, z različnimi likovnimi in ustvarjalnimi delavnicami, ki so bile posejane po različnih kotičkih, tako v galeriji kot na dvorišču in v parku. Pri izvedbi delavnic so nam pomagale mentorice: restavratorka in likovna predagoginja Tadeja Kajzar Trajkovski ter slikarki Mateja Kavčič in Tina Konec. Alenka Žugič Jakovina iz kostanjeviške enote Valvasorjeve knjižnice Krško je za najmlajše pripravila pravljično urico, Turistično društvo Kostanjevica na Krki delavnico pletenja, Ljudmila Kuplenik iz lokalnega društva čebelarjev pa je obiskovalcem predstavila Mestni čebelnjak, ki stoji v bližini parka Forma viva. Družinski dan se je zaključil z lutkovno predstavo Ljubo doma (po zgodbi mladinske pisateljice Maše Ogrizek, v interpretaciji lutkarja Mihe Arha). Zelo nas veseli, da je bila premierna izvedba programa za družine dobro sprejeta med obiskovalci, zato že snujemo program za prihodnje leto. 

V juliju sta se zvrstili že tradicionalni Mladinska filmska delavnica v organizaciji DZMP Luksuz produkcije in Celotedenska kiparska delavnica za otroke pod mentorstvom likovnega pedagoga Valterja Rabiča, ki jo zadnja leta pripravljamo v sodelovanju z JSKD OE Krško. 

Spomladi in v jeseni smo izpeljali dva sklopa delavnic Srečanja z glino. S srečanji smo začeli spomladi 2021 in so se v tem času razvila v prijetna medgeneracijska druženja ob ustvarjanju uporabnih izdelkov iz gline.

Pomemben segment obrazstavnega programa galerije se veže na spoznavanje in ustvarjanje v grafičnih tehnikah. Med aktivnostmi je izstopal poglobljen tečaj grafične tehnike kolagrafija pod mentorstvom umetnice Nataše Mirtič, ki se bo nadaljeval spomladi 2023. Dvakrat smo pripravili odprti grafični ateljeje, ki je namenjen spoznavanju z grafičnimi tehnikami ali samostojnemu tiskanju na grafični preši. Gostili smo tudi restavratorja Igorja Ravbarja, ki je na delavnici predstavil tehniko tiskanja z matrico iz stirodurja. V sklopu delavnic s šolskimi skupinami in na obrazstavnih programih na leto v pedagoški učilnici nastane več kot 1000 grafik. Glavnino jih odtisnemo na grafični preši, ki jo je galerija pred leti odkupila od umetnice Tince Stegovec. Počaščeni smo, da smo v letošnjem letu prejeli donacijo umetnika Hama Čavrka, ki je galeriji podaril svojo grafično prešo.

Leto smo zaključili z že tradicionalnim prednovoletnim programom Pravljica v galeriji. Prvi večer je galerijo obiskal kostanjev škrat iz kostanjeviške knjižnice. Na medgeneracijskem druženju smo prisluhnili pravljici Božično praznovanje v interpretaciji Klavdije Šiško Možgan iz Valvasorjeva knjižnica Krško. Sledila je ustvarjalna delavnica, na kateri smo izdelovali novoletne okraske. Na pripovedovalskem večeru za odrasle pa smo prisluhnili Italijanskim pravljicam Itala Calvina. Gre za eno najbolj premišljenih, slogovno dovršenih in mednarodno priljubljenih zbirk ljudskih pravljic. Njihov humor in izrazit ritem sta z izborom pravljic raziskovala pripovedovalka Špela Frlic in bobnar David Nik Lipovac.

Hvala vsem, ki prihajate na dogodke in soustvarjale naše programe. Se srečamo v galeriji!

Medgeneracijska ustvarjalnica ob Kulturnem prazniku: Grafika in reciklaža, 8. 2. 2022. (Foto: Tadej Abram)

______________________

Grafični tečaj z umetnico Natašo Mirtič: Kolagrafija, april-maj 2022. (foto: Alja Fir, Kaja Selko, Toni Troha)

______________________

Dan družin in Poletna muzejska noč, 18. 6. 2022. (foto: Tadej Abram)

______________________

Filme, ki so nastali na Mladinski filmski delavnici DZMP Luksuz produkcije v juliju, si lahko ogledate na Youtube kanalu DZMP:

______________________

Celotedenska kiparska delavnica za otroke med poletnimi počitnicami pod mentorstvom likovnega pedagoga Valterja Rabiča, julij 2022. (foto: Mladen Baćić, Ines Kozole)

______________________

Poletje pod lipami: počitniško varstvo v galeriji, julij in avgust 2022. (foto: Alja Fir, Kaja Selko)

______________________

Medgeneracijske ustvarjalnice so namenjene sproščenemu ustvarjalnemu druženju udeležencev različnih generacij. Vsebinsko se navezujejo na stalne in občasne razstave, pogovarjamo se o temah, ki navdihujejo umetniška dela ter raziskujemo različne likovne tehnike. Potekale so enkrat mesečno, ob različnih dogodkih (Mednarodni muzejski dan, DEKD, Teden otroka …), v juliju in avgustu pa vsako soboto. (foto: Alja Fir, Tadej Abram, Kristina T. Simončič)

______________________

Utrip z medgeneracijske slikarske ustvarjalnice pod mentorstvom slikarke Mateje Kavčič si oglejte v prispevku Vašega kanala:

______________________

Med šolskimi počitnicami smo pripravili različne ustvarjalnice za otroke: spomladi na temo reciklaže, med jesenskimi počitnicami pa smo se preizkusili v izdelavi preprostih robotkov. (foto: Tadej Abram, Alja Fir, Kaja Selko)

______________________

Počitniška ustvarjalnica: Izdelajmo robotka, november 2022. (video: Alja Fir, Tadej Abram)

______________________

Grafična delavnica visokega tiska z matrico iz stirodurja pod mentorstvom Igorja Ravbarja, november 2022. (foto: Tadej Abram)

______________________

Srečanja z glino so potekala ob dopoldnevih v dveh sklopih – spomladi in jeseni 2022, pripravili pa smo tudi dve delavnici za študente. (Video: Alja Fir, Tadej Abram)

______________________

Pravljica v galeriji, 20. in 21. december 2022. (foto: Tadej Abram)

______________________

Pregled dogodkov je pripravila Alja Fir, kustosinja pedagoginja