RAZSTAVE / pregled leta 2022 v GBJ

V Galeriji Božidar Jakac smo zaključili še eno programsko bogato in uspešno leto. V nekdanji samostanski cerkvi, velikem razstavišču in lapidariju smo v letu 2022 pripravili osem občasnih razstav, zvrstilo se je šest gostovanj, eden od vrhuncev je bilo odprtje nove stalne razstave s predstavitvijo donacije del umetnika Nandeta Vidmarja. 

Vsako leto ob kulturnem prazniku pripravimo nov izbor del za postavitev v Grafičnem Kabinetu Bogdana Borčića, ki je bil tokrat prvič zasnovan kot soočenje Borčićevega opusa z deli gostujočega umetnika. V sklopu šestnajste postavitve so v dialog postavili dela Bogdana Borčića in fotografa Borisa Gaberščika. Razstava se zaključuje konec januarja 2023, saj bo od 8. februarja 2023 na ogled nov izbor Borčićevih del v dialogu s slikarskimi deli Gustava Gnamuša.

V velikem razstavišču je v sklopu Združenja zgodovinskih mest Slovenije spomladi (18. 3.-15. 5. 2022), gostovala razstava Postprodukcija: Iz likovne zbirke festivala Arts Stays, ki je v letu 2022 praznoval dvajset let neprekinjenega delovanja. Sledila je skupinska razstava Vegetacije v lapidariju (8. 4.-19. 6. 2022), ki je soočila dela štirih vizualnih umetnic (Nika Erjavec, Tina Konec, Tea Kralj, Tilyen Mucik), ki se v svojem delovanju posvečajo različnim vidikom upodabljanja in obravnavanja narave skozi perspektivo umetnosti ter v svojih praksah angažirano naslavljajo odnos človeka do naravnega okolja.

V nekdanji samostanski cerkvi smo razstavno sezono začeli s samostojno razstavo slikarja Staša Kleindiensta: Antiarkadija (6. 5.-28. 8. 2022). Njegova dela v skrajno distopičnem in apokaliptičnem duhu obravnavajo in analizirajo sodobni antropogeni svet, ki ga umetnik upodablja z motivi urbanih ruševin, časovnih kapsul neizživete preteklosti in zamrznjenih trenutkov človeške zmede, brezvoljnosti in submisivnosti.

Osrednja razstava v sezoni 2022 je bila nedvomno retrospektiva Vladimirja Makuca (15. 6.-2. 10. 2022), ki je v zgodovino umetnosti zapisan kot eden najbolj ikoničnih likovnih umetnikov na Slovenskem. Čeprav je bil Makuc prvenstveno znan kot mojster grafične umetnosti, so bile na razstavi prikazane različne razvojne faze njegove izrazito interdisciplinarne prakse, ki sega tudi na področja risbe, slikarstva, kiparstva, keramike in raznih hibridnih tehnik. Makucova ustvarjalna pot se je raztezala skozi sedem desetletij in se je skladno z njegovim osebnostnim in umetniškim razvojem, kakor tudi z duhom prostora in časa, nenehno razvijala in spreminjala. Razstava je bila utemeljena na obsežni donaciji umetnikovih del Galeriji Božidar Jakac, ki obsega preko 60 grafičnih listov iz obdobja med 1950 in 1999, in je v izrazito kronološki luči prikazala razvoj njegove ustvarjalne prakse.

V lapidariju smo v nadaljevanju sezone pripravili dialoško razstavo ADSUM (1. 7.-4. 9. 2022) kiparke Paole Korošec in slikarja Aleksandra Nišavića – Aca, ki v različnih medijih pripovedujeta zgodbo o minljivosti, spominih in ujetih trenutkih življenja. Še do 15. 1. 2023 pa je na ogled samostojna razstava Dolgo črno poletje slikarja Erika Mavriča, ki v svojih velikoformatnih risbah obravnava ideje o kratkovidnosti in samoumevnosti sodobne družbe in s tem povezanimi eksistencialnimi tegobami posameznika, ujetega v vzorce družbenih normativov. Za razstavo je ustvaril povsem nova dela, že v osnutkih zastavljena in prilagojena specifičnemu razstavnemu prostoru lapidarija, ki predstavljajo (samo)ironično grotesko in humoresko, kjer je v glavni vlogi vselej človek.

V prostorih nekdanje samostanske cerkve je do 26. 2. 2023 na ogled razstava umetnice in raziskovalke Maše Jazbec, ki se je v prostorski instalaciji Sintetični organizmi osredotočila na ideje o sožitju človeka in robota in tako predstavila sintezo svojega večletnega raziskovanja na področju humanoidnih robotov. Umetnica z vizualnimi sredstvi in rabo naprednih tehnologij naslavlja številna temeljna družbena in etična vprašanja, kot so razumevanje življenja in živosti, odnos med organsko in anorgansko materijo in mogoča nadomestljivost človeške vrste.

Razstavno sezono je zaključila razstava Transformacija lesa, ki je nastala v sodelovanju z Nacionalnim muzejem moderne umetnosti iz Zagreba in je na ogled do 19. 2. 2023. Osredotočena je na umetniška dela likovnih umetnikov 20. in 21. stoletja, ki so uporabljali les kot osnovni material svojih kiparskih del in v dialog postavlja dela hrvaških umetnikov iz zbirke zagrebškega muzeja in dela iz zbirke GBJ. Razstava prav tako naslavlja pomen lesa, dreves in gozda za obstoj človeške vrste, kakor tudi za njen odnos do narave. V velikem razstavišču so tako na ogled postavljena dela umetnikov kot so Petar Barišić, Dragica Čadež, Ivan Kožarić, Tone Kralj, Ivan Meštrović, Silvan Omerzu, Ivan Picelj, Oto Rimele, Aleksandar Srnec, Miroslav Šutej, Dušan Tršar, Šime Vulas in Mirko Zrinšćak.

Med gostovanji galerije je izstopalo sodelovanje s Cankarjevim domom in razstavo Izven okvirja: razstava umetnosti tridesetih let, ki je predstavila delovanje Kluba neodvisnih slovenskih likovnih umetnosti, delujočega v drugi polovici 30. let 20. stoletja. V Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu je gostovala razstava Nova doba, ki prikazuje dela treh umetnic in umetniške skupine (Maja Smrekar, Robertina Šebjanič, Tanja Vujinović, PLATEAURESIDUE). Razstava Mitje Konića je gostovala v Galeriji Murska Sobota, izbor iz donacije del Vladimirja Makuca je trenutno na ogled v galeriji Univerzitetne knjižnice Maribor.

Vrhunec sezone je bilo odprtje nove, že enajste stalne razstave v prostorih nekdanjega cistercijanskega samostana Kostanjevica na Krki, ki predstavlja življenjski opus umetnika Nandeta Vidmarja (1899-1981), ki je v zgodovino umetnosti zapisan kot eden osrednjih predstavnikov ekspresionizma in nove stvarnosti na Slovenskem. Razstava je postavljena na podlagi obsežne donacije 331 del, ki ga je umetnikova družina predala v zbirko GBJ. Izbor del iz nove donacije je bil v jeseni predstavljena tudi na razstavah v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici in Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu.

Pestro programsko leto je spremljalo več kot 80 spremljevalnih, obrazstavnih dogodkov. Pregled dogodkov v letu 2022 si oglejte na povezavi.

Ob 60. obletnici Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva je v lanskem letu stekel obsežen projekt konserviranja-restavriranja najstarejšega kipa v Parku skulptur Forma viva. Japonski kipar Eisaku Tanaka je kip Japonski festival ustvaril na prvem simpoziju v Kostanjevici na Krki leta 1961. Kip je zaradi svoje monumentalnosti tekom let postal prepoznaven simbol kostanjeviške Forme vive in je po obnovi spet na ogled v parku, ki k sprehodu vabi vse dni v letu. Galerijo lahko obiščete od torka do nedelje med 10. in 18. uro.

__________________________

Bogdan Borčić & Boris Gaberščik: V dialogu, 8. 2. 2022-31. 1. 2023. (foto: Kaja Selko)

Postprodukcija: Iz likovne zbirke festivala Arts Stays, veliko razstavišče GBJ, 18. 3.-15. 5. 2022. (foto: Kaja Selko)

Vegetacije (Nika Erjavec, Tina Konec, Tea Kralj, Tilyen Mucik), lapidarij GBJ, 8. 4.-19. 6. 2022. (foto: Jaka Babnik)

Staš Kleindienst: Antiarkadija, nekdanja samostanska cerkev GBJ, 6. 5.-28. 8. 2022. (foto: Jaka Babnik)

Vladimir Makuc: Retrospektiva, veliko razstavišče GBJ, 15. 6.-2. 10. 2022. (foto: Kaja Selko, Tadej Abram)

Paola Korošec, Aleksander Nišavić – Aco: ADSUM, lapidarij GBJ, 1. 7.-4. 9. 2022. (foto: Jaka Babnik)

Maše Jazbec: Sintetični organizmi, nekdanja samostanska cerkev GBJ, 9. 9. 2022- 26. 2. 2023. (foto: Jaka Babnik, Kaja Selko)

Erik Mavrič: Dolgo črno poletje, lapidarij GBJ, 23. 9. 2022-15. 1. 2023. (foto: Jaka Babnik)

Transformacija lesa, veliko razstavišče GBJ, 21. 10. 2022-19. 2. 2023. (foto: Kaja Selko)

Nande Vidmar, nova stalna razstava. (foto: Kaja Selko)

____________________

Eisaku Tanaka: Japonski festival, 1961, Park skulptur Forma viva. Prispevek Vašega kanala o konservatorsko-restavratorskem posegu, ki je potekal v letih 2021-2022:

Pripravila: Alja Fir in Miha Colner

1 Comment

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s