Počitniške ustvarjalnice: lastni portret, nenavadna tihožitja in skupinski kiparski izziv 

Rdeča nit počitniških ustvarjalnic za osnovnošolce, ki so potekale med 2. in 4. marcem 2022, je bila reciklaža oz. ponovna uporaba materialov. Za začetek smo se spoznali s postopkom recikliranja gline. Ustvarjanje z glino je visoko na vrhu seznama vedno, ko otroke povprašam po najljubši likovni aktivnosti. Zato je na počitniških aktivnostih v GBJ vedno na voljo kotiček za ustvarjanje z glino. Pogosto tako ostanejo polizdelki, ki niso primerni za žganje in jih otroci ne odnesejo domov. Posušene kose gline smo zdrobili in namočili v vodi. Glino je potrebno namakati nekaj dni, zato smo uporabili vnaprej pripravljeno glineno blato in ga razporedili po mavčnih in lesenih ploskvah. Mavec je posrkal vodo, nato smo glino dobro pregnetli, da je bila pripravljena za delo. Po ogledu kiparskih portretov na stalni razstavi umetnika Franceta Goršeta smo izdelali lastne portrete, nato pa ustvarjali po želji.

Drugi dan smo začeli z ogledom nove razstave v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića – V dialogu. Ob izboru Borčićevih grafik so na tokratni postavitvi na ogled fotografije Borisa Gaberščika. Na grafičnih listih smo prepoznavali simbole, ki jih je avtor vrezal v grafične plošče in iskali razmerja, simetrije in ritem v kompozicijah matric. Natančno smo si ogledali tudi premišljena tihožitja ne-navadnih predmetov na fotografijah. Nekatere predmete smo prepoznali, pri drugih pa smo ugibali kaj bi lahko predstavljali … Za izdelavo matric smo uporabili karton in nanj prilepili manjše koščke kartona, papirja, blaga, vrvice in pesek. Medtem ko so se matrice sušile smo se sprehodili po Parku skulptur Forma viva, ki se počasi pomladno prebuja. Nabrali smo rastline, lišaje, suhe liste in vejice. Na podlago iz želatine smo nanesli grafično barvo, na površino položili nabrane rastline in oblike izrezane iz tetrapaka ter natisnili še monotipije. 

Monumentalni kip Prizemljeno ostrešje iz Parka skulptur Forma viva je bil navdih za kiparsko ustvarjanje zadnji dan. Ob ogledu smo bili pozorni na različne elemente kipa in na to, kako so obdelani, sestavljeni in pričvrščeni na tla. Različno kartonsko embalažo smo najprej pobarvali. Vsak od udeležencev je sestavil manjše elemente, cela skupina pa je sodelovala pri sestavljanju skupnega kipa. Največ težav je povzročala statika, prava preizkušnja pa je bila tudi usklajevanje idej. Na koncu smo se posedli okrog kipa in prisluhnili drug drugemu – vsak je povedal svojo interpretacijo kaj kip predstavlja: magični vulkan, nenavaden otok, pustolovsko ladjo, mesto na stebrih … je le nekaj od motivov, ki smo jih prepoznali v skupinskem izdelku.

🖊️ Alja Fir

📷 Alja Fir, Ines Kozole in udeleženci Benjamin, Bor, Leon ter Mika

Pedagoški program GBJ je podprla Zavarovalnica Triglav.