Foto utrip: delavnica kolagrafije z grafičarko Natašo Mirtič

V preteklih letih smo se na tečaju grafičnih tehnik poglobili v suho iglo, jedkanico, rezervaž in akvatinto pod mentorstvom grafika Janka Orača ter litografijo pod mentorstvom grafičarke Svetlane Jakimovske Rodić. Za letošnjo jesen je mentorica, slikarka in grafičarka Nataša Mirtič, predlagala, da se osredotočimo na delo v grafični tehniki kolagrafija.

Na prvem srečanju smo pripravili matrice s pomočjo kartona, lepila, finega prahu, tekstila, papirja in ostalega materiala z različnimi teksturami. Odtis matrice pri kolagrafiji lahko izvedemo po principu visokega ali globokega tiska, odvisno od načina nanosa barve. In ravno to izhodišče ponuja odlične možnosti za kombiniranje in raziskovanje večbarvnih odtisov. Prvim odtisom so sledile nadgradnje in ponovna obdelava matric ter eksperimentiranje z barvnimi kombinacijami.

Pred nami je še zadnje srečanje, na katerem bodo udeleženke naredile dodatne odtise, skupaj z mentorico evalvirale delo ter izpostavile najboljše odtise. V sodelovanju z JSKD Krško pa že načrtujemo nadaljevanje tečaja prihodnjo pomlad!

Matrica pred prvim nanosom barve.
Nanos barve po principu visokega tiska – z valjčkom.
Priprava matrice za odtis po principu globokega tiska – vtiranje barve z orgentinom in brisanje s časopisnim papirjem.

🖊️ 📷 Alja Fir