✂🎨🖍 GBJ ustvarjalnica: Od preproste lutke do avtomata

Ob razstavi Silvana Omerzuja je nastala GBJ ustvarjalnica v kateri predstavljamo navodila za izdelavo ptice iz papirja na dva načina – kot lutka na palici in preprost avtomat, pri katerem bo gibanje ptice omogočala ščipalka. Ustvarjalnica je primerna za skupno ustvarjanje otrok in odraslih.

_______________________________________________________

V Galeriji Božidar Jakac je do 4. aprila 2021 na ogled pregledna razstava likovnega umetnika, gledališkega režiserja in lutkarja Silvana Omerzuja. Predstavljen je skrbno izbran nabor najrazličnejših umetnikovih del, od risbe in slike, senčne podobe, kinetične skulpture, prostorske instalacije, do scenografije in lutk, ki so nastala v preteklih tridesetih letih. Lutke so ustvarjene predvsem v lesu in so bile del razstav namenjenih odrasli publiki.

Posebno pozornost tako odraslih kot otrok vzbudijo Avtomati – lutke, ki jim mehanizmi omogočajo preproste, ponovljive gibe. Ob gibanju nastaja mehanski zvok. Presenetijo nas tudi senčne lutke. Gre za majhne izrezke iz papirja, ki se z zanimivo postavitvijo luči premikajo in mečejo velikanske sence. 

Na razstavi so na ogled tudi lutkovni Avtomati z motivom ptice, pravzaprav gra za celo jato ptic. Ptice so izdelane iz lesa in ob pomoči kovinskih vodil ter mehanizmov enakomerno premikajo krila. Vse ptice so enake. Imajo dolg in ozek trup, njihova krila so tanka in prefinjena. Tako krila kot trup so pritrjeni na kovinske palice. Pod podstavkom vidimo mehanizem z elektromotorjem, ki omogoča premikanje kril. Nekaj utrinkov s postavitve je predstavljenih v videu:

Silvan Omerzu: Pregledna razstava (Galerija Božidar Jakac, 11. 9. 2020-4. 4. 2021).
V videu so prikazani Avtomati iz predstave Besede iz hiše Karlstein (Lutkovno gledališče Maribor, Gledališče Konj, 2017) in senčna instalacija Tek za vozom (po Ivanu Cankarju).

_______________________________________________________

V nadaljevanju sledijo navodila za izdelavo dveh različnih lutk, ki jih lahko izdelamo doma. Najprej bomo izdelali enostavno papirnato lutko na palici. V drugem delu se bomo posvetili izdelavi preprostega avtomata. Izdelali bomo ptico iz papirja in uporabili sponke ter leseno ščipalko, ki bodo omogočili enakomerno premikanje kril. Postopek izdelave avtomata je predstavljen v treh korakih, pri izdelavi bomo potrebovali kanček natančnosti in potrpljenja. Pa začnimo!

_______________________________________________________

1.

PTICA IZ PAPIRJA

Postopek izdelave si lahko ogledate v videu. Prenesite predlogo LUTKA IZ PAPIRJA na svoj računalnik in jo natisnite. Nato sledite navodilom.

Potrebščine:

Izrežemo oblike ptice po natisnjeni predlogi ali jo narišemo po svoji domišljiji. Ptico prepognemo po črti, ki nakazuje sredino. S krogcem je na predlogi označeno mesto kjer naredimo luknjico. Skoznjo potisnemo leseno palico in in jo na notranjo stran papirja prilepimo s selotejpom. Namesto palice lahko za vodilo uporabimo tudi sukanec, ga napeljemo skozi dve luknji na trupu in poiščemo težišče, da ptica leži vodoravno.

_______________________________________________________

2.

LUTKA – AVTOMAT

Postopek izdelave preprostega avtomata je predstavljen v treh korakih. Predlogo LUTKA – AVTOMAT prenesite na svoj računalnik in jo natisnite. Najprej pripravimo žico in ščipalko, ki bosta ptici iz papirja omogočili premikanje kril. 

Potrebščine:

PRIPRAVA SPONK IN ŠČIPALKE

Sponke razvijemo in zravnamo s pomočjo klešč. Upognemo jih kot je prikazano na predlogi. Če so sponke nekoliko krajše / daljše dolžino prepogiba prilagodimo. Žice bodo služile kot vodila, ki bodo omogočala ptici premikanje kril.

S pomočjo vrtalnika in tankega svedra (2mm) v ščipalko zvrtamo luknjo. Skoznjo bomo v zadnji fazi potisnili žico in pritrdili trup.

________________

IZDELAVA PTICE

Na predlogi so ločeno natisnjeni trup in krila, izrežemo jih in prepognemo po črtkani črti. Vsak del ima označen križec, kjer je potrebno narediti luknjo. Pomagamo si z žico in previdno prebodemo papir.   

Sledi vstavljanje žice v krila in trup, s katerimi bomo kasneje pritrdili ptico na ščipalko.

Najprej prilepimo žico na trup. Sivi črti bosta v pomoč pri lepljenju kril, zato naj ostaneta na zunanji strani. Žico, ki je prepognjena samo na eni strani vstavimo v trup. Prepognjen del naj se zatakne v pregib papirja, raven del bomo kasneje pritrdili na ščipalko. Trup namažemo z lepilom in zlepimo.

Drugi dve žici služita za pritrditev kril na ščipalko. Pazimo na to kako je papir obrnjen: sive črte nam bodo tokrat v pomoč pri lepljenju žice, zato naj bodo na notranji strani.

Žico (s stranjo kjer je prepogib krajši) potisnemo skozi luknjico. Siva črta kaže smer v katero naj bo prepognjen konec obrnjen. Krilo previdno namažemo z lepilom. Pomembno je, da se žica ne stika z lepilom (saj se mora žička premikati), zato nanesemo lepilo samo okoli žice in zlepimo.

Ko imata obe krili vstavljeno žico je čas, da ju prilepimo na trup. Sivi črti na trupu nakazujeta položaj (zgornji rob) kamor nalepimo krili. Počakamo, da se lepilo posuši.

________________

PRITRDITEV PTICE NA ŠČIPALKO

Odrežemo tri daljše (cca 4 cm) kose krep selotejpa, ki naj bodo široki cca 0,5 cm. Sredinsko – ravno žico potisnemo skozi luknjo v ščipalki.

Najprej pritrdimo žici obeh kril. Žici postavimo ob rob ščipalke kot je vidno na fotografiji. Postavimo ju čim bolj v linijo z luknjo v ščipalki. Nato ju tesno ovijemo s krep selotejpom. Pritrjevanje bo lažje, če nam pri tem nekdo pomaga in drži ščipalko odprto.

Žico, ki gre skozi ščipalko je potrebno še upogniti in nato prilepiti na ščipalko. Preden jo prepognemo preverimo kako dolg naj bo ukrivljen del. Krila naj bodo pri zaprti ščipalki usmerjena navzdol, da bo ptica lahko letela. Žico lahko prepognemo večkrat, da vidimo, kdaj se krila dobro premikajo. Ko smo zadovoljni s premikanjem kril prilepimo še zadnjo žico na ščipalko. Ptica je pripravljena, da poleti!

_______________________________________________________

_______________________________________________________

Sedaj je čas za animiranje lutk. S premikanjem roke in igro svetlobe ter senc bodo ptice zaživele. Ptica na ščipalki bo krila odpirala kontrolirano – vedno enako, s pritiskom prstov lahko spreminjamo samo hitrost njenega gibanja. Lutka na palici je bolj nepredvidljiva. Ptico postavimo pred luč, svetilko ali na sončno svetlobo, kam bo poletela njena senca?

Želimo vam ravno prav potrpežljivosti pri prepogibanju in lepljenju žičk ter veliko navdiha pri ustvarjanju. Veseli bomo, če izdelke delite z nami. Fotografije lutk pošljite na dejavnosti@galerija-bj.si in objavili jih bomo pod zapisom.

_______________________________________________________

Idejna zasnova: Alja Fir

Foto: Maruša Lapuh

Video: Tadej Abram