✂🎨🖍 GBJ ustvarjalnica: skenografija

V spletni GBJ ustvarjalnici tokrat predstavljamo tehniko pri kateri lahko z domačim skenerjem, različnimi predmeti ter z malce razmisleka o kompoziciji ustvarimo zanimiva digitalna umetniška dela. Raziskovanje ustvarjanja fotografij s skenerjem je predlog za ustvarjalno druženje cele družine, saj bodo izdelki zagotovo navdušili tako najmlajše kot odrasle. 

Kaj je skenografija?

Namen in uporabo optičnega bralnika (skenerja) za skeniranje dokumentov in fotografij poznamo vsi. Skenografija (scanner photography) je tehnika pri kateri na stekleni plošči skenerja sestavimo kompozicije različnih materialov in (za skeniranje) netipičnih predmetov. S skeniranjem zajamemo fotografijo pripravljene kompozicije, ki jo lahko kasneje obdelamo v programu za obdelavo fotografij in natisnemo. Postopek skenografije je lahko tudi izhodišče za izdelavo enostavne animacije.

Kaj potrebujemo?

Čisto navaden namizni skener (lahko je del multifunkcijske naprave) ter računalnik. Za zajemanje fotografij ima vsak skener ponavadi svojo program, lahko uporabimo tudi program, ki je prednaložen na računalniku. Preden se lotimo skeniranja je pomembno, da nastavimo ločljivost (resolution) in format (format). Večja kot je ločljivost več podrobnosti bomo zajeli. Za začetek priporočamo ločljivost 300 dpi. Kot želeni format skeniranja izberemo JPG.

Nekaj materialov, ki jih lahko uporabimo pri skeniranju

  • različni predmeti, ki jih najdemo doma (npr. kocke, vrvice, zamaški, tkanine, posode, aluminijasta folija, kuhinjski pripomočki  …)
  • materiali iz narave (vejice, listi, cvetovi, plodovi, kamni …)
  • različne vrste papirja in kartona (peki papir, paus, časopis, karton, raznobarvni papirji, odpadna kartonska embalaža …)

Naj se skeniranje začne

Za začetek lahko na skener položimo svojo roko, saj je skeniranje delov telesa lahko zelo zabavno. Ali pa doma poiščemo različne predmete in jih položimo na steklo skenerja.

Pokrova med skeniranjem ne potrebujemo, zato naj ostane odprt (če naprava to omogoča, pokrov odstranimo). Ko smo zadovoljni s postavitvijo, v programu pritisnemo gumb skeniraj (scan). Na zaslonu se bo kmalu pokazala prva skenirana fotografija, s katero se začne raziskovanje skenografije! 

Že pri prvi skenografiji opazimo, da so predmeti prikazani od spodaj. Tega pogleda ob postavljanju sicer ne vidimo, zato skenografija na prvi pogled deluje nenavadno. Preseneti tudi svetloba ozadja, saj ni enakomerno bela, kot smo navajeni pri skeniranju z zaprtim pokrovom. Če pokrov skenerja pustimo odprt in skeniramo v temi bo ozadje skoraj črno. Za ozadje lahko uporabimo tudi blago ali različne vrste papirja.

Skener ima majhno globinsko ostrino, čim bližje bo predmet steklu bolj bo oster.  Z nalaganjem tridimenzionalnih predmetov lahko dosežemo zanimiv učinek globine, bolj kot se predmeti oddaljujejo manj podrobno bodo zajeti na skenografiji. Skenografije rastlin imajo podobne lastnosti kot makro fotografija, saj skener realistično zajame vsak detajl. 

Uporabimo lahko materiale, ki različno prepuščajo svetlobo. Zanimive učinke dosežemo s prekrivanjem in nalaganjem različnih različnih vrst papirja kot bi sestavljali kolaž (uporabimo lahko paus ali peki papir, različne specialne papirje in folije, karton, izrezke iz časopisnega papirja, …). 

Še nekaj dodatnih napotkov in idej

Pri delu lahko uporabimo funkcijo predogled (overview), tako lahko predmete na steklu popravljamo in razporejamo po želji, dokler s kompozicijo nismo zadovoljni. Druga možnost je, da predmete med skeniranjem premikamo, tako nastanejo popačene in nenavadne podobe. Skenografiji spodaj sta nastali z žico, v drugem primeru smo žico med skeniranjem vseskozi premikali.

V osnovni nastavitvi skeniranja je predvideno barvno skeniranje, izberemo pa lahko tudi črno-belo skeniranje, ki je lahko prav tako zanimivo za raziskovanje.

Tudi skeniranje obraza je lahko zabavno vendar pri tem previdno, saj je luč skenerja zelo močna, zato moramo imeti oči obvezno zaprte.

Pri delu pazimo na čistočo stekla na skenerju, saj bodo na skenografijah vidni vsi prstni odtisi oz. prašni delci. V primeru prisotnosti tekočine lahko pride do poškodb na napravi. Predmete polagamo previdno, da se steklena površina ne poškoduje. Za čiščenje stekla je primerna krpa iz mikrovlaken (lahko je omočena s čistilom za steklo).

Dodatna obdelava skeniranih fotografij

Skenografijo lahko obdelamo v programu za urejanje fotografij (npr. GIMP, Photoshop). Fotografijo lahko obrežemo v želeni format in naredimo korekturo barv. Skenirana fotografija bo v osnovi precej svetla zato nekoliko zmanjšamo svetlost (brightness) in povečamo kontrast (contrast). Na prvi skenografiji spodaj lahko vidimo sken brez obdelave, na naslednjih dveh pa sta bila spremenjena svetlost in kontrast.

Postopek skenografije je lahko tudi izhodišče za izdelavo enostavne animacije. Zamislimo si scenarij in poskeniramo vsak željeni premik. Fotografije morajo biti poimenovane oz. oštevilčene v vrstnem redu kot ga želimo imeti v animaciji. Na spletu poiščemo stran, ki omogoča izdelavo videa v formatu GIF (npr. http://www.gifmaker.me). Naložimo fotografije, izberemo hitrost premikanja (animation speed) in določimo kolikokrat želimo, da se animacija ponovi (repeat times, 0 = ponavljanje v neskončnost). Izvozimo v format gif in tako ustvarimo enostavno animacijo.

Za preprosto animacijo smo skenirali šest premikov.
Animacijo smo izdelali na spletni strani http://www.gifmaker.me.

________________________________

Veliko navdiha pri ustvarjanju! Veseli bomo, če izdelke delite z nami, skenografije nam pošlite na dejavnosti@galerija-bj.si.

 🖊️ Alja Fir