✂🎨🖍 GBJ ustvarjalnica: novoletne voščilnice

Zagotovo je letos pravi čas, da namesto brezosebnih voščil preko telefona in računalnika voščilnice izdelamo sami in jih napišemo na roke, izročimo osebno ali (bolj verjetno) pošljemo po pošti. Poštarji bodo letos prenesli še toliko več dobrih želja. Četudi se zna zgoditi, da bodo le te potovale dlje časa kot ponavadi, bodo naslovniki zagotovo veseli.

Enostavna ideja za izdelavo voščilnic je osnovana z misiljo na ponovno uporabo odsluženega materiala. Srebrna notranjost tetrapaka je namreč kot nalašč za novoletni čas. Za izdelavo voščilnic poleg praznega tetrapaka potrebuješ samo še nekaj osnovnih šolskih / pisarniških pripomočkov.

POTREBŠČINE: tetrapak, trši papir (risalni list, šeleshamer), barvni papir, škarje / olfa nož, ravnilo, lepilo, svinčnik, alkoholni (in srebrn) flomaster

Risalni list ali šeleshamer izreži v format voščilnice. Klasična kuverta je velikosti 11,4×16,2 cm. Predlagamo, da izrežeš list v velikosti 30×10 cm, ki ga nato prepogneš. Velikost voščilnice bo tako 15×10 cm in se bo zlahka vložila v kuverto. Da se bodo koščki iz tetrapaka bolje videli uporabi črn oz. barvni papir, ki naj bo nekoliko manjši – 14×9 cm.

Tetrapak razreži.

Na zunanjo stran z alkoholnim flomastrom zariši najrazličnejše …

… kvadrate, trikotnike, zvezdice, kroge in druge nepravnilne oblike.

Izrezke poljubno zloži na barvni papir. Poigraj se s postavitvijo. Trikotnike lahko sestaviš v poenostavljeno obliko smrečice. Krogce lahko zložiš v več plasti. Če kvadrate prepogneš in jim dorišeš pentljo lahko ustvariš enostaven paket. Tudi iz nepravilnih oblik lahko ustvariš različne motive.

Izrezane oblike lahko po želji dopolniš s svetlečim (srebrnim) flomastrom, bleščicami, risbo, barvami … Ko se lepilo posuši samo še prilepi izdelke na belo osnovo in voščilnice so pripravljene, da vanje zapišeš lepe želje.

Na fotografiji je le nekaj predlogov, prepusti se domišljiji in verjamemo, da bodo nastale čudovite voščilnice!

Postopek izdelave voščilnic si oglej v videu ali navodilo za izdelavo prenesi na svoj računalnik.

Veseli bomo, če izdelke deliš z nami, fotografije lahko pošlješ na dejavnosti@galerija-bj.si.

🖊️ Alja Fir 📷 Maruša Lapuh

Z Bizeljskega nas je razveselila fotografija voščilnic, ki so jih ustvarili Andreja in sinova. 🎄🎁