Od gledati k videti

Ideja o razstavi mlade magistre arhitekture in fotografinje Ane Skobe, ki po rodu prihaja iz Novega mesta, se je rodila skupaj s sodelovanjem Akademije za arhitekturo, dr. Petre Čeferin ter fotografom Urošem Abramom, ki sta nas opozorila na kvalitetna dela Ane Skobe in njene fotografske serije (Re)konstruiranje arhitekture: Nezgrajena serija, katero je umetnica v začetku izdelala za magistrsko nalogo, nato pa jo razširila, da trenutno obsega osupljivih 90 fotografskih arhitekturnih poliptihov. Predstavljenih dvajset del na razstavi je bilo skrbno izbranih na način, da prikažejo čimbolj široko paleto arhitektur tako po njihovi funkciji (kulturni, sakralni, športni, bivanjski… objekti) kot geografski lokaciji.

Nov pogled na znane arhitekturne objekte v Sloveniji, ki so plod dela znamenitih modernih slovenskih arhitektov, kot sta Jože Plečnik in Edvard Ravnikar ter sodobnih arhitekturnih birojev, kot so Sadar+Vuga, Bevk-Perović arhitekti in Dekleva Gregorič arhitekti je mlada umetnica dosegla s procesi razstavljanja, preoblikovanja in re-konstrukcije objektov skozi medij arhitekturne fotografije.

Ana Skobe, Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (1941), 2019
(arhitekt: Jože Plečnik)
digitalna fotografija
Ana Skobe, Mali nebotičnik (1932), Ljubljana, 2019
(arhitekt: Herman Hus)
digitalna fotografija
Postavitev razstave v Lamutovem likovnem salonu. (foto: Ana Skobe)

Trodimenzionalni svet doživljamo skozi vseh pet čutov, medtem ko nam arhitekturna fotografija predstavi objekt skozi zgolj en čut – vid. To determiniranost vseh dvodimenzionalnih podob so skušali preseči umetniki moderne dobe, predvsem kubisti in futuristi, ki so pričeli upodabljati motive iz več gledišč hkrati. Pomenljivo je, da je bilo rojstvo modernega slikarstva tesno povezano ravno z razvojem fotografije, je v tistem obdobju prevzela primat nad upodabljanjem realnosti. Lahko bi rekli celo, da je slikarstvo »osvobodila« spon realizma, razvoj kronofotografije, pa je spodbudil umetnike k raziskovanju gibanja, abstrakcije in surrealizma. V tem smislu »kubistični« princip predstavitve trodimenzionalnosti objektov iz različnih gledišč, združenih v novo transformirano fotografsko podobo je prevzela tudi Skobetova.

Avtorica pred gledalce postavlja geometrično mrežo kadratov ali pravokotnikov v katerih so ujete podobe realnih detajlov arhitektur, fotografiranih iz različnih zornih kotov. Ti so kot kosi sestavljanke združeni v novo, dinamično podobo skozi princip in logiko arhitekturnega mišljenja. Realnost detajlov in imaginarnost celote fotografskih poliptihov, je ravno obratni princip od tega, ki smo ga vajeni uporabljati v vsakdanjem življenju, tj. big picture razmišljanja, kjer se celota izkristalizira, ko nanjo pogledamo od daleč. Ravno zato lahko gledalce preseneti  lastna moč spoznavanja in prepoznavanja teh novih v dejanskosti nemogočih arhitektur, ki jih (večinoma) z lahko identificiramo, kar pa zahteva določeni miselni angažma gledalca.

Ana Skobe, Stanovanjsko-poslovni kompleks Ferantov vrt, Ljubljana (1975), 2019
(arhitekt: Edvard Ravnikar)
digitalna fotografija
Ana Skobe, Športna dvorana Stožice, Ljubljana (2010), 2019
(arhitekt: Sadar+Vuga)
digitalna fotografija

Ravno pretresanje ustaljenega pasivnega sprejemanja sveta okoli nas, med katerega sodijo tudi objekti, ki nas vsakodnevno spremljajo, v katerih živimo, delujemo ali jih ob različnih priložnostih obiskujemo, je dodana vrednost avtoričinih del, saj na ta način njene fotografije učijo videti, ne zgolj gledati.

Razstavo smo snovali in postavili v razstavišču Lamutov likovni salon v začetku septembra, ko se je situacija z epidemijo covid-19 ponovno zaostrovala, kar je na žalost botrovalo tudi temu, da nismo mogli več izvesti uradnega odprtja razstave. Kot razstava, smo tudi mi trenutno več ali manj zaprti v svoja domovanja in omejeni na domače občine, kar v duhu skrčuje velikost našega sveta. Časi niso rožnati, k čemur pripomore tudi hladno zimsko vzdušje, kljub temu pa lahko v tem obdobju najdemo zanimive kreativne izzive in veselje ob ustvarjanju tudi skozi tematiko, ki jo ponuja razstava Ane Skobe.

_________________________

(RE)KONSTRUIRANJE ARHITEKTURE

ustvarjalni izziv za vse fotografske navdušence

Vabimo vas, da na sprehodu po domačem kraju poiščete stavbe z zanimivimi arhitekturnimi detajli, jih fotografirate in sestavite v domiselne kompozicije 4, 6, 8 ali 9 fotografij. Fotografirate lahko s telefonom in za sestavljanje uporabite katero od brezplačnih aplikacij (npr. Layout, Google photo … oziroma fotografije obdelate in sestavite v Photoshopu). Fotografije lahko tudi natisnete in jih fizično sestavljate ter fotografirate različne variante. Izdelke nam do 10. januarja 2021 pošljite na dejavnosti@galerija-bj.si ali objavite na Instagramu in pri tem označite profil @galerijabj. Objavili jih bom na galerijskem blogu in skupaj z avtorico izbrali 3 najizvirnejše kompozicije, ki jih bomo nagradili z družinsko vstopnico za Galerijo Božidar Jakac in katalogom razstave.

Ana Skobe, Plava laguna, Ljubljana (1974), 2019
(arhitekt: Jože Usenik)
digitalna fotografija

_________________________

ARHITEKTURNA SESTAVLJANKA

fotografski izziv za učence osnovnih šol

Vsi vemo, da imajo stavbe stene, okna, vrata in streho – kaj pa je tisto kar jih ločuje eno od druge? Velikost, način gradnje, različni materiali, uporaba barv in različnih arhitekturnih elementov – kar je vse povezano z namembnostjo stavbe, torej, za kaj se stavba uporablja. Pomislite na svoje osnovne šole – kaj je tisto po čemer prepoznate, da gre za šolo in ne za npr. za gledališče? Šolska stavba je ponavadi precej velika, ima na fasadi tudi napis, včasih tudi stenske ilustracije, ob njej pa najdemo šolsko igrišče in igrala. 

Na vsaki stavbi lahko najdemo kakšen detajl, značilen samo zanjo, lahko je to zanimiva ograja na balkonu, dimnik s polkrožno strešico,  barva in tekstura ali pa morda poraščenost fasade z zelenimi plezalkami.

Odpravite se na sprehod, raziščite okolico in v domačem kraju poiščite stavbo, ki vas pritegne. S telefonom ali fotoaparatom ujemite čim več detajlov na zunanjščini, ki so vam zanimivi. Nato pa sledi zabavni del – fotografije natisnite in jih kot sestavljanko sestavite tako, da bo nastala vaša domišljijska stavba. Sestavljanko fotografij lahko naredite tudi na telefonu. Fotografije najprej obrežite v željeno kompozicijo in za sestavljanje uporabite katero od brezplačnih aplikacij (npr. Layout, Google photo). Izdelke nam do 10. januarja 2021 pošljite na dejavnosti@galerija-bj.si ali jih objavite na Instagramu in pri tem označite profil @galerijabj. Objavili jih bom na galerijskem blogu in skupaj z avtorico izbrali 5 najizvirnejših kompozicij, ki jih bomo nagradili z družinsko vstopnico za Galerijo Božidar Jakac in katalogom razstave.

——-

🖊️ Kristina T. Simončič, Alja Fir

Naslovna fotografija:

Ana Skobe, Grand hotel Metropol (1972), Portorož, 2019 (arhitekt: Edo Mihevc)

digitalna fotografija