✂🎨🖍 GBJ ustvarjalnica: suha igla v domači izvedbi

V tokratni spletni GBJ ustvarjalnici predstavljamo idejo, kako lahko grafiko v tehniki suha igla poizkusiš zdelati doma. Ustvarjalnica je namenjena vsem tistim, ki imajo z grafiko že nekaj izkušenj. Žal tokrat ne bo šlo brez nekaj specialnih grafičnih materialov: grafična barva za globoki tisk (na oljni ali vodni osnovi), kapljica lanenega olja in grafični papir ter improvizirana preša – strojček za testenine. Vse ostale pripomočke pa imate skoraj zagotovo doma.

Kaj je suha igla?

Preberi kratek prispevek o tej tehniki in si oglej fotografije kako nastajajo grafike v pedagoških prostorih GBJ.

Za uvod v ustvarjanje si oglej video v katerem je prikazan celoten postopek tokratne ustvarjalnice:

Sedaj pa lepo po vrsti, najprej POTREBŠČINE:

1. dve mokri vpojni krpi – “viledi” (ali posoda z vodo), grafični papir, kos tršega papirja (npr. šeleshamer),
2. tetrapak, svinčnik, škarje, ravnilo, igla ali žebelj,
3. grafična barva za globoki tisk (na oljni ali vodni osnovi), laneno olje, podlaga za barvo (steklena plošča) plastična kartica (za mazanje barve), rokavice, kos blaga (lahko orgentin), časopisni papir,
4. strojček za testenine, selotejp.

1. PRIPRAVA PAPIRJA: za dober odtis v tehniki globokega tiska potrebuješ vlažen grafičen papir. Za nekaj časa ga položi med dve mokri viledi ali ga namoči v vodo in pred tiskanjem nekoliko osuši. Potrebuješ tudi kos tršega papirja (šeleshamerja), ki bo služil kot podlaga matrici (da se ne bo premikala) med prešanjem, zato naj bo enake velikosti kot grafični papir.

PRIPOROČEN FORMAT PAPIRJA: Glede na velikost improvizirane preše (strojčka za testenine) je priporočena velikost cca. 10×13 cm.

*Pri pripravi ustvarjalnice smo poizkusili tiskati tudi na vlažen šeleshamer (omočen med viledama) in nastal je zadovoljiv odtis. Če slučajno nimaš grafičnega papirja lahko preizkusiš tudi kakšen drug papir, je pa odtis na grafičnem papirju najverjetneje res najboljše kvalitete.

2. PRIPRAVA MATRICE: za matrico uporabi prazen tetrapak, ki ga razreži na kose. Glede na velikost improvizirane preše (strojčka za testenine) je optimalna velikost papirja cca 10×13 cm, matrice pa cca. 7×7 cm. Lahko si pripraviš več manjših kosov različnih oblik in matrice kombiniraš.

3. IZDELAVA MOTIVA: notranja stran tetrapaka je ravno prav prožna, da vanjo lahko zarišeš oz. zarežeš motiv z iglo ali žebljem. Uporabiš lahko tudi druge kovinske predmete (npr. valjček za rezanje testa).

4. PRIPRAVA BARVE: za pripravo barve potrebuješ primerno površino, to je lahko steklena plošča (ali npr. star krožnik). Potrebuješ grafično barvo za globoki tisk, ki je lahko na oljni ali vodni osnovi. Oljni barvi dodaj kapljico lanenega olja, da bo bolj viskozna. Barvo dobro premešaj oz. “pregneti” s plastično katico. Biti mora viskozna, da se bo lepo vtrla v zareze.

*Z malo improvizacije se namesto grafične barve za globoki tisk lahko uporabi tudi navadna oljna barva, vendar moraš dopustiti možnost, da odtisi ne bodo zadovoljivo uspeli.

5. NANOS BARVE NA MATRICO: s plastično kartico barvo nanesi na matrico. Temeljito jo razmaži po celi površini.

6. VTIRANJE IN ODSTRANJEVANJE BARVE Z MATRICE: za vtiranje barve uporabi kos blaga s katerim nežno in s krožnimi gibi vtri barvo v zareze. Hkrati se bo s tem začela barva odstranjevati iz gladkih delov površine. Pomembno je, da gibi niso pregrobi, saj se hitro lahko odstrani preveč barve. Na koncu uporabi še koščke časopisnega papirja, s katerimi narahlo gladi po površini, da se bo na ta način odstranila barva z gladkih delov površine.

7. PRIPRAVA NA TISKANJE: ko je matrica očiščena pripravi grafični papir in šeleshamer, ki bo služil kot podlaga. Ker je tiskanje v impovizirani preši nekoliko drugačno kot v grafični preši predlagamo, da matrico nalepiš na podlago iz tršega papirja (npr. šeleshamer), da se med prešanjem ne bo premikala. Čez matrico položi moker grafični papir.

8. TISKANJE: Oba lista trdno drži skupaj in jih spusti čez strojček. Hitro se lahko zgodi, da se lista premakneta, pomagaš si lahko tako, da jih zlepiš. Sicer pa bo po prvem – poizkusnem odtisu hitro prišel občutek in vsak naslednji odtis bo boljši.

Končni odtis, po nekaj poizkusih 🙂

 Variacije enostavnih in zanimivih odtisov za navdih. Pri drugem primeru gre za kompozicijo več manjših matric, ki pa jih je bilo pred tiskanjem nujno potrebno prilepiti na podlago, saj bi se drugače premikale.

V dneh pred novim letom bodo majhni domači poizkusi suhe igle z različnimi motivi ravno pravšnji tudi za voščilnice. Potrebuješ samo še šeleshamer odrezan na pravi format, lepilo ter kuverto. Dobre želje in novoletna voščila pa obvezno napiši na roke!

Veseli bomo, če izdelke deliš z nami, fotografije lahko pošlješ na dejavnosti@galerija-bj.si. Želimo ti veliko ustvarjalnega navdiha!

🖊️ Alja Fir  📷 Maruša Lapuh