Suha igla v zbirki in na delavnicah v GBJ

Suha igla je grafična tehnika globokega tiska. Za matrico se pri suhi igli najpogosteje uporablja kovinska (cinkova) plošča, v katero zarišemo motiv z ostro iglo. Pri pripravi matrice barvo utremo v zareze, ostalo barvo pa odstranimo, tako da pri odtisu pridejo do izraza poteze, ki smo jih v matrico naredili z iglo. Grafika v tehniki suhe igle se tiska na vlažen papir in s pomočjo grafične preše. Pri tem se uporabi grafična barva za globoki tisk, ki je lahko na oljni ali vodni osnovi. Barva mora biti gosta in viskozna, da jo lahko vtremo v zareze.

V zbirki GBJ hranimo grafiko Delovna akcija, ki jo je v tehniki suha igla umetnik Bogdan Borčić izdelal v času študija na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Z gostimi in močnimi (globokimi) zarezami z iglo v matrico je umetnik dosegel, da so na odtisu figure v ospredju temne. Pri ozadju pa so bile zareze redkejše in tudi bolj nežne. Ozadje je na odtisu je svetlo, hribi v ozadju so le še nežno nakazani z nekaj potezami.

Bogdan Borčić, Delovna akcija, 1949, suha igla / papir, Grafični kabinet Bogdana Borčića, inv. št. BB 5952, foto: arhiv GBJ

Na matrici za grafiko Glava Starca je umetnik Veno Pilon s potezami igle natančno izrisal gube na obrazu starejšega moškega. Priprte oči in izrazite ličnice kažejo na utrujenost, lahko bi rekli celo, da gre za obraz utrujenega človeka. Mogoče pa je umetnik portretiranca ujel med dremanjem? Pozornost je usmerjena v obraz in lase, obliko glave je umetnik samo narahlo nakazal in ju pustil nedefinirana.

Veno Pilon, Glava starca, suha igla / papir, zbirka Gorjupove galerije, inv. št. GG 1262 (foto: arhiv GBJ)

V zbirki GBJ hranimo tudi igrivo novoletno voščilnico grafika Bojana Klančarja iz leta 2003, ki je za matrico suhe igle uporabil cd. Njegovo obliko je izkoristil in motive nanizal v krožni kompoziciji. Odsluženi cd-ji tudi sicer pogosto najdejo novo vlogo kot matrice za suho iglo pri likovnem pouku, saj je zarisovanje z iglo/ žebljem vanje enostavno.

Bojan Klančar, Novoletna voščilnica, 2003, suha igla / papir, Zbirka Gorjupove galerije, inv. št. GG 7134 (foto: arhiv GBJ)

Suha igla je grafična tehnika, ki jo v GBJ pogosto izvajamo z učenci tretje triade v okviru obiska šolskih skupin, s katerimi si na vodstvu najprej ogledamo grafična dela Toneta Kralja, Franceta Kralja, Božidarja Jakca ali Bogdana Borčića na stalnih razstavah GBJ. Nato se učenci od blizu spoznajo s tehniko na delavnici. Za matrico uporabimo tanko kovinsko ploščo, ki jo odtisnemo na profesionalni grafični papir Fabriano s pomočjo profesionalne grafične preše, ki jo je galerija pred leti odkupila od grafičarke Tince Stegovec. Delavnica je izjemna izkušnja za učence, saj tehnika in pristop v delavnici omogočata zelo dobre odtise, skoraj takšne, kot bi nastali na pravi cinkovi plošči.

V tehniki suhe igle vsako pomlad ustvarjajo tudi udeleženci poglobljenega grafičnega tečaja, ki ga za odrasle pripravljamo v sodelovanju z grafikom Jankom Oračem in JSKD Krško. Tehnika ponuja odlično izhodišče tudi za dopolnjevanje s kemijskimi grafičnimi tehnikami (jedkanica, akvatinta …), ki jih udeleženci raziskujejo na tečaju.

Priprava matrice: z različnimi iglami zarežemo motiv v kovinsko ploščo s posebno iglo.
Nanos, vtiranje in odstranjevanje barve z matrice. Barvo vtiramo z orgentinom (tkanina je podobna gazi vendar bolj groba) ali krpo, odstranjujemo pa s časopisnim papirjem. Da barva postane dovolj viskozna ji dodamo nekaj kapljic lanenega olja in matrico pogosto tudi segrejemo.

Pripravljeno matrico položimo na prešo. Pomembno je, da je papir pred tiskanjem navlažen. Tako postane bolj prožen in se vanj vtisne barva iz zarez oz. globin matrice.

Nekaj odtisov v tehniki suhe igle, ki so nastali na delavnicah v GBJ.

Oglejte si tudi GBJ ustvarjalnico: suha igla v domači izvedbi.

 🖊️ Alja Fir  📷 Maruša Lapuh, Alja Fir, Marko Adamič, Sandi Fišer