✂🎨🖍 GBJ ustvarjalnica: tiskanje brez barve

Kadar ustvarjamo v grafičnih tehnikah je logičen korak, da matrico premažemo z barvo in jo nato odtisnemo na papir ali blago. Kaj pa se zgodi, če na matrico, ki smo jo izdelali npr. za linorez ali suho iglo položimo vlažen grafičen papir in jo spustimo skozi prešo brez, da bi jo namazali z barvo? Tudi brez barve bo nastal odtis, ki ga bomo zaznali kot reliefno strukturo v papirju. Debelejša kot je matrica, globlji odtis v papirju bo pustila. Tehniko tiskanja brez barve, ki na papirju pusti reliefno strukturo imenujemo reliefni oz. slepi tisk. Umetniki pri svojem delu pogosto kombinirajo slepi reliefni tisk z drugimi grafičnimi tehnikami, sicer pa se slepi tisk pogosto uporablja tudi v tiskarstvu. 

________________________________

Marjan Pogačnik, Opustošena gnezda, 1962, jedkanica, reliefni tisk / papir, zbirka Gorjupove galerije, inv. št. 1433 (foto: arhiv GBJ)

Tehniko reliefnega tiska je v svojih grafikah do potankosti izpopolnil slikar in grafik Marjan Pogačnik. V zbirki GBJ hranimimo njegovo grafiko Opustošena gnezda, v kateri je avtor jedkanico premišljeno dopolnil z reliefnim tiskom.

________________________________

V GBJ ustvarjalnici smo poizkusili izdelati reliefni tisk doma, nato pa smo odtise pobarvali z vodenimi barvami. Idejo lahko uporabiš za izdelavo novoletnih voščilnic. V videu si oglej potek dela, v nadaljevanju pa je postopek razložen tudi po korakih.

POTREBŠČINE: dve mokri viledi, grafični papir (ali šeleshamer), tetrapak, žebelj, škarje in strojček za testenine. Če želiš odtise na koncu tudi pobarvati, potrebuješ tudi čopič, vodene barve/tempere in kozarec z vodo.

1. PRIPRAVA MATRIC: iz tetrapaka izreži poljubne oblike in vanje vriši motiv.

2. PRIPRAVA PAPIRJA: da bo odtis reliefen je potrebno papir navlažiti. Najboljši odtis bo nastal na vlažnem grafičnem papirju, ki je pod pritiskom preše zelo prožen. Ker pa vemo, da grafični papir ni ravno stvar, ki bi jo imeli doma (trgovine z ustvarjalnim materialom pa so te dni zaprte), smo za tiskanje preizkusili tudi šeleshamer in risalni list. Izkazalo se je, da pri obeh nastale nežen reliefni odtis, tako da lahko poizkusiš.

Glede na velikost strojča za testenine, ki so služil kot preša, priporočamo, da papir izrežeš v velikosti cca. 14×7 cm.

Papir pred tiskanjem položi med dve mokri viledi za cca 10 minut.

3. PRIPRAVA NA TISKANJE: Matrice – oblike iz tetrapaka zloži na navlažen papir. Za tiskanje bo papir potrebno prepognit na pol, zato matrice razporedi samo čez polovico.

4. TISKANJE: začenja se zabaven del. Papir prepogni na pol in vzemi strojček za testenine. Strojček mora biti nastavljen tako, da sta ploska valja kolikor je možno skupaj. Pri tiskanju se lahko zgodi, da se bodo matrice med papirjema premikale, zato probaj lista čim bolj previdno premikati in tiščati skupaj, dokler ju strojček ne potegne med valja. Precej lažje je, če pri tiskanju sodelujeta dve osebi – prvi drži skupaj papir in ga potisne med valja, drugi pa samo vrti ročaj.

Pod pritiskom v strojčku/preši je v papirju nastal reliefni odtis. Na različnem papirju je ta odtis različno viden.

Reliefne odtise lahko na koncu tudi pobarvaš. Glede na to, da je papir od tiskanja še malo vlažen, ga lahko dodatno navlažiš in pobarvaš z zelo razrečeno vodeno barvo kot bi slikal v akvarelni tehniki.

Veseli bomo, če izdelke deliš z nami, fotografije lahko pošlješ na dejavnosti@galerija-bj.si. Želimo ti veliko ustvarjalnega navdiha!

🖊️ Alja Fir 📷 Maruša Lapuh