Ustvari grafiko doma: spoznavanje z grafiko in ustvarjanje v grafičnih tehnikah

Grafika je področje likovnega ustvarjanja pri katerem različno obdelane površine (matrice) premažemo z barvo in odtisnemo na papir, blago… ter tako ustvarimo odtis. V gradivu so predstavljeni osnovni pojmi v grafiki. Pripravili smo tudi nekaj idej in navodil za ustvarjanje v različnih grafičnih tehnikah, ki si jih lahko ogledate na spletu ali prenesete na svoj računalnik in naprintate.

_______________________________

Za uvod v ustvarjanje si oglejte gradivo KAJ JE GRAFIKA, spoznajte oziroma ponovite osnovne pojme v grafiki: odtis, matrica, grafična barva, grafična preša… in si oglejte dva grafična lista iz zbirke galerije. Gradivo je namenjeno učencem prve triade OŠ.

_______________________________

GRAFIKA ZA NEUČAKANE USTVARJALCE: KO DOTIK PUSTI ODTIS je gradivo s pomočjo katerega izdelate najpreprostejše odtise – potrebujete samo barvo, svoje roke in list papirja ali blago na katerega boste tiskali. Primerno za učence 1. in 2. razreda OŠ, ob pomoči odraslih tudi za mlajše otroke.

_______________________________

(LEGO) KOCKE IN ODTISI, KI JIH NAJDEMO DOMA je gradivo, s pomočjo katerega izdelate odtise s predmeti, ki jih najdemo doma (tisk s pečatniki) – lahko so to najrazličnejše kocke, zamaški, kosi odpadne embalaže ali pa izrezan kos krompirja … Ustvarjalni izziv je namenjen učencem od 1. do 4. razreda OŠ.

_______________________________

MONOTIPIJA: DOMAČ PREIZKUS UMETNIŠKE GRAFIČNE TEHNIKE je gradivo, ki predstavi izdelavo odtisa v tehniki monotipija. Gradivo je namenjeno učencem od 2. do 5. razreda OŠ, ob pomoči odraslih tudi za mlajše otroke, ustvarjalni izziv si seveda lahko zadate tudi starejši.

_______________________________

FROTAŽ, DRGNJENKA ALI ODTIRANKA je risarska grafična tehnika, pri kateri reliefne površine odtisnemo na papir z drsenjem svinčnika, barvice ali voščenke … Površine z zanimivimi teksturami in odtisi lahko poiščemo doma (parket, ploščice, stena …) ali na sprehodu (drevesni listi, cestni jašek …) in med seboj kombiniramo različne teksture. Gradivo je namenjeno učencem 1. in 2. triade OŠ.

_______________________________

SUHA IGLA je grafična tehnika globokega tiska. Za matrico se pri suhi igli najpogosteje uporablja kovinska (cinkova) plošča, v katero zarišemo motiv z ostro iglo. Pri pripravi matrice barvo utremo v zareze in ostalo barvo odstranimo. Grafika v tehniki suhe igle se tiska na vlažen papir in s pomočjo grafične preše. Pri tem se uporabi grafična barva za globoki tisk. Barva iz zarez se pod pritiskom preše odtisne na papir.

Za matrico pri suhi igli lahko uporabimo tudi različne reciklirane materiale (odslužen cd, tršo plastično folijo, tetrapak …). Improviziran postopek izdelave suhe igle z matrico iz tetrapaka, ki je namenjen ustvarjanju doma, je predstavljen v GBJ ustvarjalnici. Spletna ustvarjalnica je primerna za starejše učence, mlade oz. odrasle. Za uspešno izvedbo je potreben osnoven grafični material (grafični papir in barva za globoki tisk), namesto preše se lahko uporabi strojček za testenine. Spletno ustvarjalnico si lahko ogledate v spodnjem videu oz. v opisu delavnice.

V kratkem prispevku na blogu GBJ predstavljamo tudi, kako delavnice suhe igle z učenci potekajo v pedagoških prostorih GBJ.

_______________________________

Fotografije nastalih izdelkov nam lahko pošljete na dejavnosti@galerija-bj.si ali jih objavite na Instagramu in ob tem označite galerijski profil @galerijabj. Želimo vam veliko ustvarjalnega navdiha!

🖌 Alja Fir

1 Comment

Komentarji so zaprti.