Poletje 2020 pod lipami na dvorišču galerije

Poletne počitnice smo v GBJ tradicionalno začeli s kiparsko delavnico pod mentorstvom likovnega pedagoga Valterja Rabiča, ki smo jih letos prvič pripravili v sodelovanju z JSKD Krško. Tema letošnje delavnice je bila povezana s fantazijskimi junaki. Tako so že prvi dan nastale skice večglavega zmaja, srčne dame, junaka iz računalniške igrice in drugih domišljijskih likov, na podlagi katerih smo se lotili ustvarjanja. Iz žice in različnih materialov (tulci papirnatih brisač, karton, različni odpadni materiali …) so udeleženci izdelali konstrukcije, jih kaširali s časopisnim papirjem in lepilom ter pobarvali ali patinirali na bron.

Na dvorišču nekdanjega samostana je cel teden kiparilo trinajst ustvarjalcev starih od 7 do 16 let, ki so na delavnico prihajali iz Brežic, Krškega, Kostanjevice na Krki in njene okolice. Zadnji dan smo izdelke razstavili pod arkadami na dvorišču GBJ, kjer je bila razstava na ogled do konca julija oz. bo še nekaj dni, dokler udeleženci ne odnesejo domov vseh kipov.

Utrip s kiparske delavnice lahko ujamete v prispevku televizije Vaš kanal:


Ustvarjalno poletje se je nadaljevalo v prvem tednu avgusta, ko smo pripravili tri dnevno počitniško varstvo za otroke od 6. do 10. let. Prvi dan smo s pomočjo namigov in nalog spoznavali poklice in vloge v muzeju. Kustos Miha nam je predstavil kaj je to zin, ustvarili pa smo tudi svoje prve mini zine. Kustosinja Kristina nam je pokazala nekaj arhivskih posnetkov, na katerih je vidno kako se je stavba nekdanjega samostana v preteklosti spreminjala, Mladen v dokumentaciji pa zapise v gotici iz gozdarskih knjig Zavoda za gozdove. Na prvi delavnici smo v kalupe narejene po detajlih arhitekturnega okrasja v nekdanji samostanski cerkvi vlili mavec in odlitke pobarvali. Ogledali smo si tudi nekdanji mlin in na potok Obrh namestili mlinčke, ki smo jih v celoti izdelali sami. Na sploh smo večino časa preživeli na dvorišču galerije in v parku Forma viva, kjer je najbolj uspela igra pantomima, ko je moral vsak z gestami predstaviti enega od kipov. Obiskali smo vse aktualne občasne razstave, najdlje pa smo se zadržali na razstavi Osamljenosti, na kateri so se posebaj zanimive debate razvile ob Mesaričevih pogledih skozi okno.

Po zaključni evalvaciji sodeč je največje navdušenje požela delavnica s fotografom Urošem Abramom, ki je imel ravno te dni v galeriji Odprti atelje. S prevezo čez eno oko nas je popeljal v Pletersko zbirko evropskih slikarjev, kjer so bili tokrat reflektorji izključeni. V zatemnjeni okenski odprtini je bila ena sama luknjica skozi katero je pronicala svetloba. Spoznavali smo Camero obscuro in s pasteli izrisali narobe obrnjeno projekcijo pogleda v park Forma viva in širno pokrajino Gorjancev za njim. Risbe smo nato pobarvali in nastale so domišljijske pokrajine.

Zadnjo delavnico je vodila slikarka Mateja Kavčič, s katero smo na dvorišču sestavili veliko risbo iz palic in listov, ki smo jih nabrali v parku Forma viva. Motivi so se ob toplem poletnem dnevu navezovali na morje. Za zaključek so poskrbele udeleženke Urška, Zarja in Neža – pripravile so lov na sladko-osvežilni zaklad.

Med odmori je bil čas za ustvarjanje v glini, lovljenje, mehurčke, igro spomin in še kaj. Vsekakor smo čas v muzeju preživeli ustvarjalno, igrivo in sproščeno. Za drugo leto tako lahko napovemo, da bomo čez celo poletje pripravili še več podobnih programov.

Udeleženke Asja, Ula, Zarja in Urška so nam povedale, kaj jim je bilo najbolj všeč na letošnjih delavnicah:

Čeprav se jesen hitro približuje in se ob jutrih že nabirajo meglice, s poletnimi ustvarjalnimi programi pod lipami nadaljujemo še vsako sobotno dopoldne v avgustu ter zagotovo tudi kakšno v septembru. Lepo vabljeni!

sobota, 22. avgust 2020, med 10. in 13. uro, dvorišče GBJ: Grafična delavnica za vse generacije #naprejvpreteklost

sobota, 29. avgust 2020, med 10. in 13. uro, , dvorišče GBJ in park Forma viva: Landart, medgeneracijska delavnica