Marija Rus: Pot-Praznina-Tišina, 2002

Umetnine dobijo osebni pomen šele skozi filter in interpretacijo, tistega, ki jih gleda. V tem posebnem obdobju zgodovine, me delo belokranjske umetnice Marije Rus, nagovarja drugače, kot bi ga razumela še kakšen mesec nazaj. Slika je triptih, kjer vsak izmed treh delov prikazuje svoj kos krajine, ki se ob pogledu na celoto združi v širok zeleno-moder pejsaž. Forma triptiha v sebi po zasnovi nosi spomin na srednjeveške oltarne slike in aludira na vzvišenost liturgične upodobitve, videne le ob posebnih priložnostih in zato še toliko bolj dragocene. Na delu Marije Rus, kraljuje zgolj narava, ki je za mnoge v aktualni situaciji, kot bi jo uzrli prvikrat po dolgem času.


POT – po spomladanski pokrajini, po naših notranjih svetovih, PRAZNINA – odsotnost osebnega stika, fizične prisotnosti ljudi, odprt pogled daleč naprej do horizonta in globoko navznoter in TIŠINA – mir, spokojnost.

Skupaj ti trije elementi slikajo kompozicijsko in notranje uravnoteženo delo, ki odseva harmonijo v naravi in uglašuje pomirjajoč zven v nas samih.

🖋️ Kristina T. Simončič, kustosinja

Marija Rus, POT-PRAZNINA-TIŠINA, 2002
akril, platno
Galerija Božidar Jakac, Zbirka Gorjupove galerije, inv. št.: GG 5455